מהן מחלות חניכיים וכיצד ניתן לטפל בהן?

כיצד מתפתחת דלקת חניכיים?

בחלל הפה קיימים מאות זנים שונים של חיידקים. חיידקים אלו, בשילוב מרכיבי רוק ושאריות מזון, יוצרים באופן מתמיד שכבה שקופה ודביקה המתגבשת על גבי השיניים ונקראת רובד חיידקים (פלאק דנטאלי).

רובד זה הינו הגורם הראשוני למחלת החניכיים.

באמצעות צחצוח נכון יום-יומי של השיניים ניתן להסיר את רובד החיידקים.

רובד שאינו מוסר יכול להתהוות לאבנית קשיחה ומחוספסת ולשמש בסיס להצטברות נוספת של חיידקים. את האבנית לא ניתן להסיר בצחצוח רגיל אלא רק באמצעות טיפול מקצועי של השיננית או רופא השיניים.

 

תחילה, החיידקים ברובד מפרישים רעלנים המגרים את החניכיים וגורמים לדלקת חניכיים (Gingivitis) המאופיינת באודם בשולי החניכיים, נפיחות ודימום במגע ובצחצוח השיניים, ריח רע מהפה – לרוב ללא כאב נלווה.

מצב זה הפיך בד”כ וניתן לטיפול במידה והמתרפא מגיע לטיפול מקצועי אצל השיננית ושומר על היגיינת פה נאותה.

 

דלקת חניכיים לא מטופלת יכולה להחמיר ולהתפתח למחלת חניכיים (Periodontitis).

במהלך תהליך זה, הרעלנים המופרשים על ידי חיידקי הרובד גורמים להרס הרקמות התומכות את השן, החניכיים נפרדות מהשן ונוצר כיס. הכיס מהווה נישה לחיידקים וככל שהוא מעמיק – אוכלוסיית החיידקים הופכת אלימה יותר והנזק הנגרם לרקמות התומכות את השן מחמיר. בהעדר טיפול, השיניים יהפכו לניידות ויכולות לנשור.

 

קיימים שני סוגים עיקריים של מחלות חניכיים ( Periodontitis ) :

הצורה השכיחה ביותר של מחלות חניכיים הינה מחלת חניכיים כרונית (Chronic Periodontitis). מחלה אחרת המאופיינת בקצב התקדמות מהיר יותר נקראת מחלת חניכיים אגרסיבית (Aggressive Periodintitis) והיא מופיעה לרוב בגיל צעיר אך יכולה להופיע גם בגילאים מבוגרים יותר.

מה גורם למחלות חניכיים?

הגורם הראשוני למחלת חניכיים הינו כאמור רובד החיידקים הנוצר לרוב עקב אי שמירה על היגיינת פה נאותה.
מבין הגורמים המשניים הנוספים התורמים להיווצרות מחלת חניכיים ניתן למנות: עישון ולעיסת טבק, מתח נפשי, שחזורים לקויים (סתימות וכתרים לקויים), עששת (ריקבון שן), שינויים הורמונליים, מחלות סיסטמיות כגון מחלת הסוכרת, תרופות, תזונה לקויה ונטייה גנטית.

האם ישנם סימנים מקדימים למחלת חניכיים?

במידה והנך סובל מאחד או יותר מהסימנים הבאים, מומלץ להגיע לבדיקה אצל פריודונט (מומחה למחלות חניכיים):

• דימום מהחניכיים בעת מגע או צחצוח.
• חניכיים אדומות, רגישות ונפוחות.
• נסיגת חניכיים וחשיפת שורשי השיניים.
• תזוזת שיניים ויצירת מרווחים בניהן.
• ריח רע מהפה.
• הפרשה מוגלתית משולי החניכיים.
מהו הטיפול במחלת החניכיים?

בשלבים ההתחלתיים, ניתן לטפל במחלת החניכיים באמצעות טיפול שמרני הכולל הסרת אבנית, הקצעת שורשים ושמירה על היגיינת פה נאותה. במחלת חניכיים מתקדמת נדרש לעיתים טיפול כירורגי שמטרתו תיקון נזקי המחלה וצמצום הכיסים העמוקים. בסיום הטיפול נדרשים טיפולים תחזוקתיים וביקורות על מנת למנוע חזרתה של המחלה.
הצלחת הטיפול תלויה מאוד בשיתוף פעולה מצד המתרפא ובמוטיבציה שלו לשמור על היגיינת פה נאותה.

מדוע חשוב לגלות את מחלת החניכיים בשלביה המוקדמים?

מחלת חניכיים מתפתחת בדרך כלל ללא כאבים, ולכן מרבית האנשים אינם מודעים לכך שהם סובלים ממנה. מחלה לא מטופלת יכולה לגרום לאובדן שיניים ולכן לכן ישנה חשיבות רבה לגילויה המוקדם. בנוסף, מחלת חניכיים יכולה להיות הביטוי הראשון בחלל הפה למחלות סיסטמיות כגון: לוקמיה, נוטרופניה, סוכרת, מחלות גנטיות ועוד.

כיצד ניתן למנוע מחלות חניכיים?

הדרך היעילה למניעת מחלות חניכיים הינה באמצעות צחצוח ביתי יום-יומי של השיניים וגב הלשון וכן טיפול תקופתי אצל השיננית לסילוק הרובד והאבנית. שמירה על היגיינת פה נאותה יכולה למנוע הצטברות של הרובד חיידקי שהינו הגורם העיקרי להיווצרות מחלות חניכיים.
מומלץ להימנע מעישון ולהגיע לבדיקה שגרתית אצל רופא שיניים כללי היכול לאבחן את המחלה בשלביה ההתחלתיים ולהפנות לבדיקה אצל פריודונט (מומחה למחלות חניכיים).