זהו השלב השני בטיפול במחלת החניכיים, שנועד לטפל בדלקת שלא נפתרה באמצעות הטיפול השמרני, ובפגמים בחניכיים ובעצם שיצרה המחלה.
קיימים מספר סוגים עיקריים של ניתוחי חניכיים:
• ניתוח מתלה– הכולל הפשלה של החניכיים, חשיפת שורשי השיניים, סילוק הרקמה הדלקתית ותפירה של החניכיים.
• הארכת כותרת קלינית- ניתוח חניכיים המשמש למטרות שיקומיות. במקרים בהם השן נרקבה/נשברה מתחת קו חניכיים ולא ניתן לבצע כתר/שחזור על גביה, יש צורך בביצוע ניתוח חניכיים שמטרתו לתקן את רקמת החניכיים והעצם שמתחתיה ולחשוף חומר שן על מנת לאפשר לרופא השיניים לבצע שיקום נאות.
• ניתוח רגנרטיבי– משמעות המילה “רגנרציה” הינה- יצירה מחדש של רקמות התאחיזה של השן שנפגעו כתוצאה ממחלת החניכיים. במהלך ניתוח, לאחר סילוק הרקמה הדלקתית, נעשה שימוש בחומרי עצם ממקורות שונים, בהתאם לנגעים שהתגלו, על מנת לעודד יצירה מחודשת ושיקום של מנגנון התאחיזה של השן.
לפני הניתוח:
שן 36 – אבדן עצם ניכר בצילום הרנטגן בעקבות מחלת חניכיים מתקדמת.
שנה אחרי ניתוח השתלת עצם:
שן 36 – ניתן להתרשם מגדילת עצם משמעותית.
• השתלת חניכיים- חשיפה של שורשי השיניים יכולה לגרום לפגם אסטטי ולרגישות בעת צחצוח ושתיית ואכילת מזונות חמים/קרים. במקרה זה ניתן לבצע ניתוח לכיסוי השורשים החשופים תוך שימוש ברקמת חניכיים ממקור המתרפא או מרקמת אדם מ”בנק” תורמים.
לפני הניתוח:
שן 33- שורש חשוף
שנה אחרי ניתוח השתלת חניכיים:
שן 33- כיסוי מלא של השורש
מניעה וביקורות
הדרך היעילה למניעת מחלות חניכיים הינה שילוב של צחצוח וניקוי קפדני של השיניים בבית, בשילוב עם טיפול תקופתי אצל השיננית לסילוק הרובד והאבנית. חשוב לזכור כי צחצוח נכון מונע הצטברות של רובד השן שהינו הגורם העיקרי להתפתחות מחלת חניכיים.
מטופלים שסבלו ממחלות חניכיים ועברו טיפולים מקצועיים כגון: הקצעות שורשים וניתוחי חניכיים מחויבים להגיע לפגישות תחזוקה וביקורות באופן קבוע אחת ל-3 חודשים על מנת לשמר את בריאות החניכיים שהושגה באמצעות הטיפולים שבוצעו.